Hout vinden, drogen en opslaan
Verzamelen
Hoe kom je aan hout? Je kunt toch niet zo maar een bos inlopen en gaan zagen? Nee, dat mag inderdaad niet. Het lijkt misschien een lastig probleem, maar voor je het weet heb je een ander probleem: waar laat ik in vredesnaam al mijn hout? Want hout is volop te verkrijgen!
TIPS OM HOUT TE VERZAMELEN
*Informeer bij familie/vrienden/buren met een tuin of ze snoeiafval hebben
*In veel gemeentes is er wel een snoei/knot ploeg (van IVN, landschapbeheer, enz.)aanwezig die in de winter bomen knot en zaagt en waar je een dagje mee kunt helpen
*Informeer bij een hovenier of snoeibedrijf
*Let op wat je onderweg ziet: snoeiwerk langs de weg of in iemands tuin en vraag of je wat mee mag nemen.
*Check Marktplaats
*Oproep op Facebook
*Hang een briefje op in de supermarkt
Als je veel keus hebt, bedenk goed welk hout je meeneemt. Weet je nog niet precies wat voor meubel je gaat maken, neem dan van alles wat mee: rechte, kromme, dikke en dunne takken. Neem ook onwaarschijnlijke stukken mee en zaag niet overal gelijk de zijtakken vanaf. Hout met veel groene aanslag kan je thuis schoonspuiten met een hogedrukreiniger, of gebruik een borstel en een warm sopje.
Schillen
Van sommige houtsoorten kan je vrij makkelijk de bast afhalen, wat een heel andere uitstraling aan het hout geeft. Soorten waarbij dat vaak makkelijk kan zijn onder andere wilg en esdoorn. Dit schillen kan je alleen in het voorjaar doen, dan komt de sapstroom op gang en zit de bast los om het hout. Takken die je in de winter gezaagd hebt zet je buiten neer, rechtop in een bak met water. In het voorjaar, als de takken weer uitlopen, steek je met een bot mes onder de bast. Nu kan je de bast er in lange repen af trekken. Wilgenhout gaat vaak het makkelijkste. Hierna moet het hout alsnog gedroogd worden.
Drogen
Als hout vers gezaagd is, is het nog nat, maar je kunt gelijk aan de slag als je met spijkers en schroeven iets in elkaar wilt zetten. Wil je pen en gat verbindingen maken, dan zul je het hout eerst moeten drogen omdat de pennen nog gaan krimpen, en de houtverbinding dan los gaat zitten. Hout laat je drogen op een plek waar veel luchtcirculatie is (zo vermijd je schimmel). Het liefst eerst een paar maanden buiten onder een afdak, daarna binnen. Vers hout dus niet gelijk in een vochtige kelder of garage zetten.
Wilgenhout is het snelst droog; ongeveer na een maand of twee, drie, afhankelijk van de dikte. Soorten als berk en els duren iets langer, maar dunne takken drogen sneller dan dikke. Als je pen-en-gatverbindingen maakt, is het belangrijkste dat de kanten waar de pen aan zit, droog is. Dat zijn vaak de dunnere takken (ongeveer drie tot zes centimeter), de dikkere waar het gat in komt mogen best nog iets nat zijn. Je voelt vanzelf wanneer het hout droog is; het is lichter en harder geworden. Eenmaal droog, kun je het hout het beste binnen opslaan, op een niet te vochtige plek. Op die manier kan je het jaren bewaren.
Enthousiaste reacties
Zodra je hout binnen op gaat slaan, kun je enthousiaste reacties verwachten. Nee, waarschijnlijk niet van degenen met wie jij in het huis woont; als je huisgenoten al die takken zien, zullen ze zich afvragen of je niet een keer te hard uit een boom gevallen bent. Er is echter een groep die heel blij is met jouw nieuwe hobby: beestjes. Zij vinden het wél een goed idee dat jij takken binnenshuis gaat bewaren. Houtworm, voornamelijk. Vol overgave kunnen deze beestjes zich op jouw houtvoorraad storten. Zie je eenmaal gaatjes in het hout of boormeel op de grond, zoek het hout dan uit en gooi alles wat aangetast is direct weg. Controleer regelmatig je voorraad op houtworm. Als je hout droog is, kan je het eventueel preventief inspuiten met houtwormverdelger. Zelf doe ik dit alleen als ik een stoel klaar heb, vóór ik de eindafwerking opbreng.
Maak jouw eigen website met JouwWeb